Yaşanabilirlik endeksindeki yeri ile ülkemizin gururu olan Bursa, Unesco dünya mirası listesinde yer alıyor. Osmanlı devletinin köklü mirası, kurtuluş savaşımızın zaferle sonuçlandığı Mudanya ateşkes antlaşmasına ev sahipliği yapması ile tarihimizin önemli bir temsilcisi. Osmanlı devletinde at arabalarının üretim merkezi olan Bursa, günümüzde otomotiv sanayisinde yerli ve yabancı yatırımlarcılar için ilk tercih edilen şehir. Uludağ’ın bulutlardan denize kadar uzanan doyumsuz güzelliği, tarihi konakları, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan hanları ile Bursa, doğal ve tarihi güzelliklerini keşfedileceğiniz birçok seçenek sunuyor.
Türkiye’nin uzay ve havacılık alanında gelişmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan GUHEM, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Tübitak’ın ortak çalışması sonucu 2015 yılında ülkemize kazandırılan önemli bir eser. Merkez, uzay bilimleri ve havacılık sektörüne meraklı olan çocukların ve bu alanlarda kendisini geliştirmek isteyen gençlerin birikim ve altyapısına katkı sağlamak için çok çeşitli projeler geliştiriyor. Dünya’nın lider uzay araştırma kuruluşu olan Nasa’yı, havacılık alanında Airbus ve Boing gibi firmaların çalışmalarını takip ederek savunma sanayi, sivil havacılık, uzay sanayi ile ilgili projeler geliştiriyor. Tübitakla birlikte ülkemize kazandırılan bu eşsiz eserin gençlerin uzay ve havacılık alanında deneyim kazanması için hazırladığı projeleri inceleyerek üretilen teknolojiler ile ilgili bilgiler alacağız. Hoştur eğitim organizasyonunun hazırlamış olduğu bu inivasyon ve teknoloji ağırlıklı gezi ile geleceğin dünyası ile ilgili önemli bir perspektif kazanarak tesislerden hareket ediyoruz.
Bilime dokunmak sloganı ile 7’den 70’e herkesi kuşatan atmosferi ile Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, şehirde bir ilk olma özelliği taşıyor. Çocuk ve genç ziyaretçilerin yanı sıra, her yaştan bilim meraklısının fizik ve kimya becerilerini test etmeleri için kullanabilecekleri birçok deney laboratuvarları var. Bilim merkezinde canlı deney gösterileri ile bilimi eğlenceli hale getiren etkinlikler, uçuş deneyimi yaşayacağınız simülatörler, vücudumuzda yolculuk yapabileceğiniz 3D sınıfları ve geleceğin uzay bilimcilerine hitap eden planetoryum ile kendinizi uzayın derinliklerinde bir yolculukta hissedeceksiniz.
1998 yılından günümüze kesintisiz hizmet veren Bursa Botanik Park, dünyanın birçok yerinden bitki türlerine ev sahipliği yaparak değişik coğrafyaları ülkemize taşımış. Özellikle tropikal hayvan türlerinin bulunduğu bölümde ziyaretçiler farklı hayvan türlerini yakından tanıma fırsatı yakalıyor. Çocuk köyü bölümünde ise çocuklar çiftlik hayvanlarını tanıyarak çiftlik yaşamı ile ilgili deneyimler kazanma şansı buluyor. Göletleri, bitki ve bahçeleri, yürüyüş parkurları, hayvan türleri ile aileler ve çocukların keyifle vakit geçireceği bütün detaylar düşünülmüş.
Bursa ilimizde ve ülkemizde bir ilk olma özelliği ile öne çıkan Tofaş Anodolu Arabaları Müzesi M.Ö 2600 yıllında kullanılan araçlardan yola çıkarak, ulaşımın tarihini canlandırmış. Müze, ilkçağlarda kullanılan basit ulaşım araçlarından Osmanlı dönemindeki at arabalarının yapımına, yakın tarihimizin klasikleşen örneklerine kadar birçok döneme dikkat de çekmekte. Ülkemizin ilk yerli arabası ve günümüze kadar farklı dönemlerde üretilmiş olan birçok arabayı sergileyen müze geniş bir medeniyet yelpazesini ziyaretçilerin hizmetine sunuyor. Geleneksel kültürümüzün bir parçası olan fayton imalatı da müzeye oldukça güzel bir uyum sağlamış. Yakın tarihimizde Tofaş'ın üretmiş olduğu otomobiller, orjinalliği ile ziyaretçileri geçmişten hatıralarla buluşturarak Anadolu’nun birikimlerine yeni bir bakış açısı kazandırıyor.
Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi , Bursa ile özdeş bir ürün olan ipeğin unutulmaya yüz tutan talihini tekrar canlandıran ve Osmanlı’nın 150 yıllık kültürünün günümüz ulaştıran en önemli temsilci. Bu zanaat atölyesinin başkanlığını sürdüren Mehmet Ünal ise 3 kuşak boyunca edindiği birikim ve ipek dokuması ile ilgili yapmış olduğu dünya genelindeki seyahatlerinden derlediği tecrübe ve bakış açısı ile ülkemizin yeni zanaatkarlarının yetişmesi için çalışan bir zanaat aşığı. Bursa belediyesinin desteklediği Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi ile yüzlerce ev, meslek sahibi olmakta ve istihdam sağlanmakta. Kültürümüzün önemli bir parçası olan bu atölyelerde üretilen ürünler hem dış pazarda hem de iç pazarda alıcıları ile 2015 yılından bu yana buluşuyor. İpek üretiminin sanat ve zanaat ile iç içe geçtiği bu mükemmel atölyede, Mehmet Bey’in geleneksel ipek üretimi ile ilgili birikim ve tecrübelerini sizlerle buluşturuyoruz.
2014 yılında ülkemizin uzay ve havacılık sektöründe yeni gelişmeleri takip etmesi ve üretim faaliyetlerine katkıda bulunması için kurulan GUHEM’de donanımlı personellerin eşliğinde üniteler hakkında detaylı bilgi edineceksiniz.
Bursa’nın bilim üssü olan merkezde, öğrencileri ve ailelerini sayısız bilimsel aktivite bekliyor. Tasarladıkları deneyleri yapabilecekleri laboratuvarlar,merak ettikleri konularla ilgili atölyeler ve sınıflarda kendilerini geliştirme imkanına sahip olacaklar.
Birçok doğal bitki türleri ve yabani hayvanları ziyaretçilerle buluşturan botanik park, çocukların aileleri ile birlikte eğlenceli aktiviteler de yapabilecekleri önemli bir sosyal yaşam alanı.
Bursa’nın simgesi haline gelen ve Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan sekizgen prizma şeklindeki Yeşil Türbe, Bursa’nın her yerinden rahatlıkla görülebiliyor. Evliya çelebinin seyahatnamesine de konu turkuaz çinilerle süslenmiş bu eşsiz eseri ziyaretimizde Bursa’nın güzel bir şehir manzarasını da izleyebilirsiniz.
Bursa’nın önemli bir coğrafi markası olan ipek üretiminin bütün aşamalarını görerek, duyarak, dokunarak gezeceğiniz Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Atölyesinde, atölye çalışmaları, ipek üretimi ile ilgili akademik sunumlar, birbirinden güzel saf ipek ürünler sizleri bekliyor.
Tofaş’ın ülkemize kazandırmış olduğu 2002 yılında faaliyete geçen Türkiye’nin ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Tofaş Anadolu otomobiller müzesinde ülkemizin otomobil tarihi ile ilgili örnekleri görme fırsatı yakalayacağız.
Kentin en işlek caddesi olan Atatürk caddesinde tarihi camilerin bahçelerinde çayınızı yudumlayacağınız çay bahçeleri, İskender kebabının lezzetini alacağınız restaurantlar ve kestane şekeri almak için mağazalar bulunuyor. 150 yıllık geçmişi ile İskender kebabı Bursa’da tarihi yapılar kadar önemli bir lezzet.Kestane şekeri Uludağın eteklerinde yetişen ağaçlardan özenle seçilerek damaklarımızdaki yerini alan kestane şekeri ise güzel bir şekerleme.
Tarihimizin ve kültürümüzün önemli temsilcileri olan Osmanlı eserlerinin güzel bir örneği, kentin merkezinde bulunan ve Yıldırım Beyazıt tarafından 1400 yılında yaptırılan Ulu Cami, kentin en önemli simgelerinden. İçerisinde bulunan şadırvanla dikkat çeken caminin Selçuklu tarzı sedef işçiliği ve sekizgen köşeli 20 kubbeli mimarisi Türk İslam kültürünün somut bir örneği.
Osmanlı mimarisinin günümüzdeki güzel örneklerinden birisi olan Koza Han 1491 yılında bir kervansaray olarak yapılmış ve Osmanlı’ya önemli hizmetlerde bulunmuş tarihi bir yapı. Günümüzde restore edilerek ticari merkez haline gelen bu güzel eserde, Bursa’nın dokuma ürünlerinin ve el sanatlarının sergilendiği çok sayıda butik mağaza bulunuyor.
Kültürümüzü en güzel bir şekilde yansıtan Bursa ilimizin hemen yanı başında Osmanlı izlerini canlı olarak hissettiğimiz mirasımız olan Cumalıkızık köyünün sokaklarında adım atarken aynı zamanda tarihin içinde bir zaman yolculuğu yapıyoruz. Taş döşemeli yolları cumbalı ahşap evleri ile bir an kendimizi geçmişin hatıraları arasında buluyoruz.
Osmanlı'nın ilk yıllarında toprakta yeşermeye başlayan bu ulu çınar Uludağ yolu üzerinde seyahat eden hemen herkesin dikkatini çekiyor. Çocuklara kollarını açan ve kucaklayan fantastik bir masal ağacına benzeyen görüntüsüyle eğlenceyi, büyüklerin hürmet gösterdiği 6 asırdan fazla yaşıyla da dayanıklılığı ve istikrarı temsil ediyor. Osmanlı'dan Cumhuriyetimize uzanan serüvenini dinlemek ve bir çay molası vermek üzere tarihi İnkaya Çınar ağacına uğruyoruz.
Henüz hiçbir yorum yapılmamış.